VÖRÖS LAZAC VAGY KÉKHÁTÚ LAZAC

(Oncorhynchus nerka)Előfordulása
, megjelenése


Az északi Csendes-óceán, és a sarki óceánok vizeiben és a hozzájuk kapcsolódó édesvizi rendszerekben fordul elő. Régen az őslakosok számára fontos tápanyagforrás jelentett, nyersen , vagy szárítva fogyasztották. A lazac teste erősen megnyúlt, faroknyele karcsú. Pikkelyei kicsinyek. Feje viszonylag kicsi, orra hegyes, szájrése széles. A fiatal halak (körülbelül 15 centiméterig) oldalain nagy sötét foltok és piros pontok vannak. A már tengerbe érkezett, fiatalkori ruhájukat elveszített példányok fején kerek, fekete pettyek vannak, oldalaik ezüstösek. A kifejlett lazacok rendszerint 40-120 centiméter hosszúak, de elérhetik a 150 centimétert is. A lazac testtömege 36 kilogrammos is lehet.


Vörös lazacok egy éves korukban Vörös lazacok ívás előtt (kb 4-6 éves korukban)
Életmódja, szaporodása


A vörös lazac kékes-ezüstös színű amíg az óceánban él. Ívás előtt mindkét nem színe vörösre változik, feje sötétzöld lesz. A hím egy púpot növeszt a hátán, állkapcsa és fogai hajlottá, kampóssá válnak mialatt a sós vízből az édesvízbe vándorol. A fiatal állatok kb. három évet töltenek folyókkal összekötött édesvizi tavakban, majd az óceánba vándorolnak. Néhány példány az édesvízben marad és nem vándorol. A vándorló állatok 1-4 évet töltenek az óceánban , majd a kb. 4-6 éves példány július-augusztus környékén visszatér ívóhelyére. Abban, hogy visszataláljon születési helyére valószínűleg a patak jellegzetes szaga, és a nap segítségével történő iránymeghatározás segíti. A vándorlás során akár 3 métert is tud szökni, hogy áthaladjon az akadályokon. Miután megérkezik ívóhelyére a nőstény farkával fészket ás, és ebbe rakja ikráit, melyeket a hím egyidejűleg meg is termékenyít. A nőstény 10 000-40 000 golyó formájú, narancsszínű, körülbelül 5-7 milliméter átmérőjű ikrát rak. A kikeléshez 70-160 nap kell.


Vörös lazacok útban ívóhelyük felé Vörös lazacot zsákmányoló feketemedve
Táplálkozása


Az édesvizi és a tengeri életszakaszokban is zooplanktonokat fogyaszt. Valószínűleg ez a táplálkozási mód hozza létre feltűnő színárnyalatú húsát és húsának alacsony higanytartalmát. Fiatal korukban rovarokat is fogyasztanak.


Útban az ívóhely felé Szaporodás után elpusztult lazac